Skip to main content

Arabica bonen zien er anders uit dan Robusta bonen, de verschillen zijn niet groot maar voor de kenner wel goed te zien. Echter, het uiterlijk van de boon is natuurlijk het minst belangrijke onderscheid tussen deze twee bonen.  Om te beginnen is de koffieplant ergens in de 10e of 11e eeuw in Ethiopïe ontdekt en begonnen de mensen daar met koffie drinken. In de 15e of 16e eeuw breidde dit uit naar Jemen, Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Pas in de 19e eeuw werd de Robusta koffieplant ontdekt.

Het telen en bewerken van de Robusta koffieplant is een stuk makkelijker dan de Arabica koffieplant. Dit komt omdat de Arabica op grote hoogtes op de helling groeit en de Robusta in het dal op zeeniveau geteeld kan worden. Om zich te weren tegen parasieten en ziektes maakt de koffieplant cafeïne aan. Omdat er op grotere hoogtes minder parasieten en ziektes voorkomen, maakt de Arabica koffieplant minder cafeïne aan dan de Robusta. De Robusta koffieboon bevat hierdoor dus méér cafeïne dan de Arabica koffieboon.

Een nadeel van de Robusta koffieboon is dat hij door zijn hogere cafeïnegehalte een stuk minder lekker van smaak is. De Arabica daarentegen is veel zachter en aromatischer van smaak door zijn lagere cafeïne gehalte. Maar wanneer je een klein deel Robusta toevoegt aan een blend van Arabica, kunnen de smaken elkaar schitterend aanvullen en kan je er een hele mooie blend mee maken. Door een klein deel Robusta toe te voegen aan je blend krijg je een krachtigere smaak en een iets hoger cafeïnegehalte. Ook zorgt een klein deel Robusta voor een extra mooie cremalaag.

Ben je nieuwsgierig geworden wat een deel Robusta in een blend kan toevoegen? Probeer dan eens De Ruiter Espresso, Milde Blend of De Ruiter Espresso, Stevige Blend