Skip to main content

Wat is nu precies het verschil tussen een blend en een single origin?

Laten we beginnen bij de single origin. Dit zijn koffiebonen die uit één land of regio komen. Bijvoorbeeld bij onze Single Origin Colombia zijn de koffiebonen alleen afkomstig uit de regio Huila in Colombia. Wanneer de koffiebonen dan ook nog op één specifieke boerderij geoogst worden noem je dit een single estate. Ga je nóg verder, dan kom je uit bij micro-lot koffiebonen. Daarbij komen de koffiebonen van een specifiek stukje grond van een boerderij of estate. Dus stel dat de boerderij een stuk grond heeft dat uitzonderlijk goede koffiebonen produceert vanwege bijvoorbeeld een bepaalde samenstelling van de grond of een goede ligging ten opzichte van de zon, worden deze ook apart verkocht als micro-lot koffie.

Hoe verder je gaat, hoe bijzonderder en schaarser het wordt en daarmee natuurlijk ook duurder.

Doordat het klimaat en de samenstelling van de grond in verschillende landen en regio’s allemaal anders is, hebben single origin koffiebonen unieke smaken en eigenschappen. Single origin koffiebonen worden dan ook vaak lichter gebrand zodat deze unieke smaken die kenmerkend zijn voor die regio, beter behouden blijven. Om alle unieke smaken van de regio optimaal te kunnen ervaren, is het aan te raden om een single origin koffie te drinken zónder toevoegingen.

Is een single origin beter dan een blend? Nee, het is ANDERS.

Een blend is een samenstelling van koffiebonen uit verschillende landen en soms ook verschillende bonen (lees ook het koffieweetje; Arabica vs Robusta) Neem bijvoorbeeld onze Fijnproevers Espresso Milde Blend, deze bijzondere blend is samengesteld met koffiebonen uit; Ethiopië, Guatemala, Brazilië en Kenia. Door verschillende koffiebonen met elkaar te “blenden” kunnen smaken elkaar schitterend aanvullen en in veel gevallen zelfs versterken. Een blend kan je goed gebruiken voor het maken van een lungo of espresso, maar ook goed inzetten als basis voor melkspecialiteiten.

Kortom, een blend is een heel ander soort koffie dan een single origin en wordt daarom ook totaal anders gewaardeerd.