Skip to main content

Cold brew

De zon laat zich inmiddels weer zo nu en dan zien en dat betekent voor de gemiddelde Nederlander dat het de hoogste tijd is om daar vol op gebruik van te maken. De terrassen zitten vol en tussen de middag vluchten veel mensen hun kantoor uit om hun kopje koffie in de zon te kunnen drinken. En aangezien de ijssalons nu alweer beginnen te draaien, is koude koffie ook weer een feit.
Het is makkelijk om een shot espresso over wat ijsklontjes heen te gooien om jouw ijskoffie te maken, maar voor de avontuurlijk fijnproevers is er ook een andere methode!

Cold brew koffie, oftewel koud gebrouwen koffie. Aan deze methode komt geen heet water te pas, gedurende het hele proces wordt er koud water gebruikt. Omdat het met koud water lastiger is om smaken uit de koffie te trekken, kost deze zetmethode een stuk meer tijd. Een koud gebrouwen koffie heeft zo’n 12 tot 24 uur de tijd nodig om alle smaken uit de koffie te onttrekken. De koffie heeft een mildere smaak en meer body.

Er zijn verschillende manieren om cold brew koffie te zetten, de makkelijkste manier is om grof gemalen koffie in een cafetière te doen, water op kamertemperatuur erbij te gieten en dit zo’n 12 tot 14 uur te laten trekken. Na 12 tot 14 uur druk je de filter naar beneden, giet je de koffie in een glas en heb je zelfgemaakte cold brew koffie. Zo makkelijk is het!
Een andere manier om cold brew koffie te zetten is door het water druppelsgewijs door de gemalen koffie te laten lopen, deze methode kan tot zo’n 24 uur duren en heeft specifiekere apparatuur nodig.

Cold brew koffie kun je voor veel doeleinden gebruiken, door de milde smaak is het heerlijk om puur te drinken maar het is ook erg geschikt om te gebruiken in een ijskoffierecept naar keuze!