Skip to main content

Hoe maak je een cappuccino?

Cappuccino, een ontzettend populaire koffiedrank die je tegenwoordig overal tegenkomt! Het is een Italiaanse koffiebereiding maar vindt zijn oorsprong in Wenen, de naam cappuccino is dan ook afgeleid van “Kapuziner Kaffee”.

Cappuccino is een koffiedrank die bestaat uit gelijke delen koffie (espresso), gestoomde melk en melkschuim, dit laatste wordt ook wel microfoam genoemd. Waar vroeger voornamelijk koemelk gebruikt werd voor het bereiden van de warme drank, maakt deze tegenwoordig steeds vaker plaats voor plantaardige alternatieven zoals bijvoorbeeld havermelk.

Voor het bereiden van een kop cappuccino heb je een shot stevige espresso (De Ruiter Espresso Blends) en koude melk nodig. Het beste is volle koemelk omdat die het beste melkschuim geeft. De eiwitten in de melk zorgen voor de stevigheid van het melkschuim en de vetten voor de flexibiliteit. Halfvolle of plantaardige melk kunnen ook prima gebruikt worden, maar deze zullen iets minder makkelijk goed schuim geven voor het maken van de perfecte kop cappuccino.

Om met een stoompijp perfect schuim te maken voor de cappuccino, verwarm je de koude melk eerst tot ongeveer 65 tot 70 graden, dan creëer je een draaikolk in de melk door het stoompijpje aan de zijkant van het kannetje te houden en schuim je ongeveer een kwart aan volume erbij. Wanneer je het stoompijpje uit de kan hebt gehaald, wals je de kan nog een aantal keer rond tot het melkschuim mooi glanst. Nu is de melk klaar om bij de espresso gegoten te worden.

Het schenken van de melk vergt ook meer techniek dan je misschien zou verwachten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de melk in beweging te houden tot je deze daadwerkelijk bij de espresso schenkt, om zo te voorkomen dat de gestoomde melk en het melkschuim scheiden. Vervolgens schenk je de melk rustig, zonder de straal te onderbreken in de kop en heb je een heerlijke kop cappuccino gecreëerd! Geniet!