Skip to main content

Hoe zet je de voor jóu perfecte espresso?

Bespaar jij ’s ochtends tijd en energie door jouw espresso te zetten met één druk op de knop? Of ben jij liever aan het experimenteren met jouw halfautomaat om het perfecte kopje espresso te creëren? Wanneer je een espresso maakt, doe je dit met een halfautomaat of een volautomaat. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee?

In een koffiebar zul je hoogstwaarschijnlijk altijd een halfautomaat zien staan. Dit is een espressomachine waarbij je zelf de bonen nog maalt met een losse molen en je de filterdrager vult met de juiste hoeveelheid koffie. Hiermee kan je vervolgens een heerlijke kop espresso te zetten.

Dit is een methode waarbij je zelf erg veel invloed hebt op wat er uiteindelijk in je kopje belandt. Je kunt makkelijk voor ieder kopje variabelen aanpassen, denk aan de maalfijnheid van de koffiebonen, de hoeveelheid koffiebonen die je gebruikt en de hoeveelheid water die je door de koffie heen laat lopen. Dit zorgt ervoor dat je met een halfautomaat veel makkelijker kunt experimenteren en dus naar eigen smaak een ‘perfect’ kopje espresso kunt zetten. Wél kost het wat tijd en moeite om via deze methode een kopje koffie te zetten omdat je zelf best wat handelingen uit moet voeren. Deze methode is populair bij koffieliefhebbers en barista’s.

Om met een volautomaat een kopje espresso te zetten, ben je in principe met één druk op de knop klaar. Ideaal wanneer je ’s ochtends even snel een bakje espresso wilt en er liever niet naar om wilt kijken, maar dit betekent ook dat je een stuk minder ruimte hebt om de espresso helemaal naar je eigen smaak te zetten. Het is niet zo je helemaal niks zelf in kunt stellen, het is bijvoorbeeld wel mogelijk om de maalfijnheid van de koffiebonen in te stellen. Ook is het vaak mogelijk om de sterkte aan te passen op het bedieningspaneel en de hoeveelheid espresso die jij uiteindelijk in je kopje krijgt. Wanneer jij verhoudingen hebt gevonden die voor jou werken, zal een volautomaat vrij constante espresso’s leveren wanneer je niets meer aanpast.