Skip to main content

Een lekker bakje koffie is voor iedereen anders. Het gezegde luidt niet voor niets; “Over smaak valt niet te twisten”. Toch kan een bak koffie het ene moment heerlijk zijn en het andere moment is hij niet te hachelen. Veel te zuur of juist veel te bitter. Maar hoe komt dit nu? Je hebt heerlijke verse bonen gekocht bij De Ruiter Koffie dus daar kan het niet aan liggen 😉

Hoe komt het dan dat je bakkie veel te zuur of veel te bitter is? Dit heeft te maken met de balans van een aantal variabelen.

  • Allereerst natuurlijk je koffiebonen. Herkomst, verwerkingsmethode, branding, dit zijn allemaal zaken die je koffiesmaak bepalen;
  • De maalgraad van je bonen is ook van groot belang. Hoe grover de maling, hoe meer tijd er nodig is om de smaken af te geven aan het water. Hoe fijner de maling, hoe sneller de smaken afgegeven worden aan het water;
  • Daarbij is de temperatuur van je water van grote invloed op de afgifte van de smaak. Hoe heter, hoe sneller de smaken oplossen in het water;
  • Tot slot de extractietijd. Hoe langer extractietijd hoe meer smaak er wordt afgegeven.Al deze variabelen kan je een voor een aanpassen om de smaak van je bakkie naar jouw wens af te stellen.

    Hoe werkt het proces van koffie zetten? Bij het zetten van je filterkoffie heb je te maken met drie fasen.
    Fase 1: de organische zuren lossen op
    Fase 2: de zoete verbindingen
    Fase 3: de bittere verbindingen

    Wanneer je een te korte extractie hebt, zit je koffie nog in fase 1 en smaakt je bakkie zuur. Is je extractie te lang, wordt je bakkie veel te bitter.
    Je kan dan bijvoorbeeld je maalgraad aanpassen om je extractietijd te verkorten of juist te verlengen. Door met de variabelen te spelen kan je jouw koffie helemaal finetunen naar jouw smaak.

    TIP: Doe dit wel één voor één. Dan merk je duidelijk wat je aanpassing doet. Draai je aan drie knoppen tegelijk, heb je straks geen idee wat welke variabele voor een invloed heeft gehad.

Leave a Reply