Skip to main content

Koffie malen

Er komt meer kijken bij jouw favoriete kopje koffie dan alleen het gebruik van lekkere koffiebonen en een goed apparaat. Wanneer je alle ingrediënten hebt voor een goeie kop koffie, betekent dit nog niet dat je een lekker kopje zet. Een belangrijke factor in het zetten van een lekker kopje koffie is dan ook de maalfijnheid.

Het malen van de koffiebonen is een belangrijke stap in het proces van het zetten van een kop koffie. Je kunt voorgemalen koffie kopen, maar aangezien de fijne aroma’s al 15 minuten na het malen van de koffie vervliegen, doet dit te niet aan de kwaliteit van jouw bakje koffie. Voor de echte fijnproever is het dan ook een no go om gemalen koffie te kopen. Maar hoe maal je dan zelf jouw koffiebonen?

Wanneer je je eigen koffiebonen wilt malen, is de eerste stap natuurlijk om een koffiemaler aan te schaffen. Koffiemalers zijn er in veel soorten en maten, maar vooral ook in veel verschillende prijsklassen. De meest goedkope optie zal een handmaler zijn, die kun je al krijgen voor zo’n 20 euro. Omdat een handmaler vrij arbeidsintensief is, kiezen veel mensen toch voor een elektrische maler. Belangrijk bij een elektrische maler is dat het malen met maalschijven gebeurd en niet met mesjes, koffiemalers met mesjes zullen de koffie ongelijk malen en dit heeft invloed op de smaak!

Maar welke maalfijnheid moet je nou hebben?

Espresso                      Fijne maling
Snelfilter                      Grove maling
Filter                            Grove maling
Cafetière                      Zeer grove maling

Waarom is het gebruik van de juiste maalfijnheid nou eigenlijk zo belangrijk? Het gebruik van een te grove maling kan onderextractie veroorzaken, dit is een moeilijk begrip voor het simpele verschijnsel dat het water niet genoeg smaken en stoffen uit de koffie onttrekt, de koffie kan dan een zure smaak krijgen. Het gebruik van een te fijne maling kan zorgen voor overextractie, dit houdt in dat het water te veel stoffen van de koffie opneemt en kan dan een bittere en ontoegankelijke smaak krijgen.