Skip to main content

Wat is koffie verkeerd?

Koffie verkeerd, de één zweert erbij, terwijl de ander vindt dat het zijn naam eer aan doet. Maar wat is het nou precies? Is dit weer zo’n Nederlandse uitvinding waar eigenlijk alleen Nederlanders van kunnen genieten, of zit dat anders?

Koffie verkeerd is koffie met meer melk dan koffie en wordt daarom door de liefhebber van de pure smaak van koffie beschouwd als een ‘verkeerde’ koffie. De koffie verkeerd bestaat oorspronkelijk voor hooguit de helft uit filterkoffie en ten minste de helft warme melk. Maar over de precieze verhoudingen en ingrediënten voor deze koffiedrank denkt niet iedereen hetzelfde. Waar de één zegt dat het half om half koffie en melk moet zijn, zweert de ander bij 2/3 deel melk en 1/3 deel koffie, deze laatste verhouding kom je het vaakst tegen. Of er dan filterkoffie of espresso gebruikt moet worden, is ook een discussiepunt. In de horeca zul je de koffie verkeerd vaak krijgen met espresso of caffè lungo omdat hier vaak koffie wordt gezet met espressomachines.

Er zijn veel koffiedranken waar de koffie verkeerd aan gewaagd is, zoals de Noord-Europese café au lait, de Duitse Milchkaffee en de (Amerikaanse) caffè latte.
Wat deze koffiedranken met elkaar gemeen hebben is dat er in verhouding veel (warme) melk gebruikt wordt. Waar de precieze oorsprong ligt van deze warme drank, is dan ook niet helemaal duidelijk.

Koffie verkeerd is dus een drank zonder vast recept en heeft zowel grote liefhebbers als echte tegenstanders. Tot welke groep behoor jij?