Skip to main content

Wat is Latte Art?

Letterlijk betekent dit melkkunst en dit is eigenlijk precies wat het is.
Bij het maken van een melkspecialiteit zoals bijvoorbeeld een cappuccino of flat white giet je met je melkschuim een artistieke vorm in de cremalaag van je espresso.

De cremalaag is minstens net zo belangrijk als het goed opschuimen van je melk. Wanneer je geen goede cremalaag op je espresso hebt, wordt het een stuk lastiger om mooi latte art te maken. Wanneer je melkschuim niet optimaal is, kan je nog zo een mooie cremalaag hebben maar zal je kunstwerk ook niet goed uit de verf komen.
Bij je melkschuim wil je mooie “microfoam” hebben met een mooie glans er op, dan is je melkschuim op zijn lekkerst en kan je er ook mooie latte art mee maken. Een aantal veel voorkomende kunstwerken in de latte art zijn het hartje, de rosetta, de tulp en de zwaan. Dit zijn de basis figuren en als je deze onder de knie hebt is dat al heel knap! De echte pro’s gaan nog veel verder met de figuren die ze kunnen creëren.

Er zijn zelfs wedstrijden in. Hier moet de barista dan in 10 minuten tijd zes kunstwerken maken. Twee free pour latte’s, twee designer latte’s en twee espresso macchiato’s. Deze worden dan beoordeeld door een ervaren jury.

Wat is het onderscheid tussen de “free pour” techniek en de designer latte’s, vraag je je misschien af?
“Free pour” zegt het eigenlijk al; je mag alleen vormpjes maken met het schenken vanuit de melkkan. Bij designer latte’s mag de artiest hulpstukken gebruiken bij het maken van zijn kunstwerk.
Voor de kunstenaars met een echte vaste hand is er dan ook nog latte art in een espresso macchiato. Dit is een espresso met een toefje melk er op. Je kan je voorstellen dat het maken van zulke mooie latte art figuren al een uitdaging op zich is, laat staan bij zo een klein drankje als de espresso macchiato!