Skip to main content

Slow coffee

Slow coffee, een term die misschien niet iedereen bekend voor zal komen! Wellicht zal er een belletje gaan rinkelen wanneer in plaats van deze onbekende term, de veel bekendere term ‘filterkoffie’ gebruikt wordt. Maar omdat ‘filterkoffie’ veel mensen doet denken aan de slappe bak van vroeger, is de nieuwe term ‘slow coffee’ in het leven geroepen.

Slow coffee is een verzamelnaam voor alle bereidingswijzen van koffie die niet zo snel gaan als een espressomachine of een volautomaat, denk hierbij dus aan AeroPress, Chemex of een Hario V60 en de meer traditionele koffiezetmethodes als een snelfilter, percolator of cafetière.

Slow coffee verschilt op aardig wat vlakken van espresso, zowel bereiding als smaak en mondgevoel. Allereerst is de verhouding water versus koffie heel anders, filterkoffie heeft verhoudingsgewijs veel meer water. Waar een kop espresso vooral plaats maakt voor de dominante smaken in de koffie, is er bij slow coffee veel meer ruimte voor de subtiele smaken, omdat deze de tijd hebben om opgenomen te worden in het water.

Ook zul je uit een hele kop slow coffee waarschijnlijk meer cafeïne halen dan uit een enkel shot espresso. In een kop slow coffee van 125 ml zul je ongeveer drie keer zo veel cafeïne aantreffen als in een kop espresso van 20 ml.

De koffiebonen die je gebruikt voor het bereiden van slow coffee zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Omdat de subtiele aroma’s goed uit de verf komen bij het bereiden van slow coffee, is het aan te raden om hiervoor 100% arabica bonen te gebruiken, bijvoorbeeld uit de lijn De Ruiter Fijnproevers Single Origin.

Arabica bonen hebben een verfijnde en relatief fruitige smaak die goed tot zijn recht komt bij de bereiding van slow coffee. Ook speelt maalfijnheid een belangrijke rol bij slow coffee, deze verschilt per zetmethode, maar is grover dan een espressomaling.