Skip to main content

Welke koffiebonen voor cappuccino?

Het klinkt misschien gek, maar koffiebonen in koffie zijn vergelijkbaar met druiven in wijn. Welke druivensoort gebruikt wordt om wijn mee te maken, is van grote invloed op de smaak van de wijn.  Hetzelfde geldt voor koffie, iedere koffieboon of melange van koffiebonen heeft zijn eigen karakter en smaak. De soorten verdelen we voornamelijk onder in twee hoofdsoorten, Arabica en Robusta. Arabica heeft een fruitig en complex karakter en Robusta heeft een robuuste en intense smaak. Onder deze soorten vallen nog verschillende subsoorten. Ook het land van herkomst is belangrijk voor de smaak van de koffiebonen, een klein verschil in klimaat kan een groot verschil in smaak betekenen.

Behalve de soort van de bonen, is er nog een aantal andere factoren die invloed hebben op de smaak van de boon. Zo heeft bijvoorbeeld de methode van ‘pellen’ van de koffiebonen al invloed op de smaak van de uiteindelijke koffiebonen waarmee jij jouw kopje koffie zet. Ook is de branding niet geheel onbelangrijk, een lichte branding zal de koffie een fruitiger karakter geven, terwijl een donkere branding een zwaardere en intense smaak geeft. Een fruitige bonensoort zal veel van zijn fruitigheid verliezen wanneer deze donker gebrand wordt.

Nu zal het niet als een grote verrassing komen dat bepaalde bonen of blends perfect passen bij het zetten van een kop cappuccino terwijl andere bonen het best tot hun recht komen in een kop filterkoffie. Voor een lekkere cappuccino zal vaak een blend gebruikt worden welke relatief donker gebrand is. Deze blends zijn stevig van smaak en komen goed tot hun recht wanneer de smaak verzacht wordt met melk. Verder is het natuurlijk ook een kwestie van smaak. Waar de één braaf gaat voor een donker gebrande espressoblend, zal de ander misschien liever een single origin gebruiken bij het zetten van zijn of haar perfecte cappuccino. Het mag allemaal!

Neem een kijkje bij de heerlijke espressoblends en vind de perfecte koffiebonen voor jouw cappuccino!